45 jaar hondenschool … hoe het begon …

In 1975 besloten enkele inwoners van Kapelle op den Bos, waaronder onze voorzitter Roger Verbeeck, een hondenclub op te richten.  Deze mensen beoefenden reeds enkele jaren de hondensport in de clubs van Weerde of Zemst.

In de Oxdonkstraat te Kapelle op den Bos vonden zij een geschikt terrein.  Het was eigendom van de uitbater van het café “het Wagenhuis”, bij Roseke.  Na enkele maanden van hard werken om van het braakliggend terrein een geschikt oefenterrein te maken en bovendien een aardig clubhuisje neer te zetten, gingen ze in oktober 1975 officieel van start.

Het doel van de “Kapelse Politiehond” was het africhten van waak- en verdedigingshonden met het oog op ringwedstrijden en demonstraties.  De club werd aangesloten bij een overkoepelende organisatie : de Belgische Kennel Club en zo ging men van start.

Het aantal leden groeide snel.  Er werd 3 maal in de week geoefend.  Na een jaar konden reeds enkele leden deelnemen aan africhtingswedstrijden en bereikten ze bevredigende resultaten.  In 1979 slaagde een Duitse herder in de proeven voor diensthond bij de rijkswacht.  Dit was een hart onder de riem voor de africhters.  De club werd veel gevraagd voor demonstraties naar aanleiding van bvb. een schoolfeest,  wijkfeest, … .  Om wat geld in het bakje te brengen namen enkele leden ook regelmatig bewakingen voor hun rekening : handelsbeurzen, tentoonstellingen, parkings … .

Niet alle nieuwkomers waren geïnteresseerd in het “africhten” van hun hond.  Het was er bij vele mensen enkel om te doen hun hond gehoorzaam te maken en daarom besloot men om met een hondenschool van start te gaan.  Hierdoor kwamen niet langer uitsluitend de herdershonden aan hun trekken maar werd een veel ruimer hondenpubliek bereikt.  De Kapelse Politiehond groeide en raakte meer en meer gekend in de hondensportwereld.  Tot op zekere dag …

Als een donderslag bij heldere hemel kwam in april 1981 het bericht dat men niet langer over het terrein in de Oxdonkstraat kon beschikken.  Het café, waaraan het terrein grensde, werd namelijk verkocht.  De nieuwe eigenaars hadden grootse plannen om het café “Het Wagenhuis” om te bouwen tot een dancing “Quinie”.  De ruimte die de hondenclub innam met haar terrein en lokaaltje had men nodig voor de aanleg van een parking.  De club, nog in volle groei, stond voor een zware opgave.

Al vrij vlug werd een nieuw terrein gevonden aan de Leiweg te Kapelle op den Bos (nabij visvijver Kruisput).  De grond was eigendom van de Heer Frans Daelemans, gepensioneerd landbouwer. En daar herbegon men.

wordt vervolgd …